PENDLESTONE BOND

 

Location | 

Walthamstow, London

Type | 

Residential

Stage |

Planning Received

Conversation


Considering the needs of two growing families based in the Borough of Waltham Forest to have two homes within a develop piece of land, Pendlestone house was designed to boost biodiversity, enhance the quality and sustainability of local architecture, and create homes for two families to live in.

More

 

Studio Approach


By combining well-planned external barriers with contemporary living spaces, we were able to address the site constraints and create quality-design. Through brick bonding methods and timber finishes, we were able to emphasise a direct narrative of traditional materiality and celebrate the local brick stock.


We emphasised the importance of craftsmanship in the architecture by using refined connections made from special bricks. The proposal sought to express architecture features of bay windows and pitched roofs by using modern and highly sustainable building methods. In the street, timber windows and red bricks formed the architectural spirit, while the white render created a unique family form.


In a high PTAL area, where it is rare to find a secluded garden, we considered the secluded nature of the roof garden. The butterfly roof created complete seclusion, allowing for privacy and tranquility. Additionally, the stairway entrance was built to double as a winter garden where planters could create a tranquil Eden within the framed views created by the spaces.

Top of Page