ESSEX HOUSE

Location | 

Waltham Forest, London

Type | 

Residential

Stage |

Planning Stages

Conversation


The brief for this project was driven by how could we create a sense of place on such a narrow corner. The plot is 70m2 and sits at the end of a row of traditional Victorian houses. The Studio was keen to create a conclusion to the existing streetscape that embedded a sense of place, despite the slender plot. The discussion focused on how to infuse a contemporary moment on this long-established street.

 

More

 

Studio Approach


The proposed design seeks to understand the space that has been lent and to waste not. The architectural movement of the street is uninterrupted as Essex House sits aptly at the end with its clean lines and unobtrusive materiality. The Studio maximised the footprint of the plot by creating tall floor-to-ceiling heights and an open ground floor plan allowing natural light to be well received throughout the home.

Top of Page